ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κωνσταντίνος Λυράς

Ο Κωνσταντίνος Λυράς γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας και μουσικής στην ηλικία των 11 ετών, στο Σύγχρονο Ωδείο στη Λευκωσία, με τον καθηγητή κιθάρας Αντώνη Κοΐζα.

Από νεαρή ηλικία των 14 ετών άρχισε να συμμετέχει σε συναυλίες που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λευκωσίας και από τον Σύνδεσμο Ωδείων Κύπρου.

Το 2000, συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό “Φεστιβάλ Κιθάρας Κύπρου” και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για την «Καλύτερη Κυπριακή Συμμετοχή».

Τον Ιούνιο του 2002, έδωσε το πρώτο του προσωπικό σόλο ρεσιτάλ το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου με ευκαιρία την ψηλή βαθμολογία και διάκρισή του στο δίπλωμα κλασικής κιθάρας από το Trinity College of Music.

Σε ηλικία 15 χρονών ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται και με την ηλεκτρική κιθάρα και την ηχοληψία. Από τότε έχει κάνει συναυλίες με metal και ροκ συγκροτήματα στην Κύπρο και πιο πρόσφατα στην Αγγλία.

Στην ηλικία των 19, άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο κονσερβατόριο του Szeged στην Ουγγαρία με τον καθηγητή κιθάρας και συνθέτη David Pavlovits. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ουγγαρία, ήταν ο ηχολήπτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας του Szeged το 2004 και το 2005.

Το 2005, συνέχισε τις σπουδές του στο Wolverhampton University στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφοίτησε το 2007 με Bachelor of Arts (BA Honours) στη Μουσική. Σε αυτό το διάστημα σπούδασε σύνθεση με τον Βρετανό συνθέτη Darren Sproston και επίσης άρχισε να μελετά κιθάρα φλαμένκο.

Το 2007, συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφοίτησε το 2008 με Postgraduate Certificate στη Μουσική και στη συνέχεια το 2010 με το Master in Music and Performance (MMus) με τους γνωστούς καθηγητές κιθάρας Mark Eden και Mark Asford.

Ο Κωνσταντίνος Λυράς είναι διπλωματούχος του Rockschool (RSL, London – UK) στην ηλεκτρική κιθάρα και στο μπάσο με βαθμό Άριστα όπως και στην Ακουστική κιθάρα από το RGT – Registry of Guitar Tutors (University of West London, UK). Επίσης είναι διπλωματούχος στην ηχοληψία και τεχνολογία μουσικής από το Birmingham City University της Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε σεμινάρια κιθάρας από πασίγνωστους κιθαρίστες όπως: Steve Vai, John Williams, Steve Morse (Deep Purple), Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Al Di Meola, Herman Li (Dragonforce), Philippe Villa, Gary Ryan (Royal College of Music, London), Stu Hamm, T.M. Stevens, Christopher Stell (Edenstell Duet), Xuefei Yang, David Leisner, Antonio Luis Lopez, Steve Smith (Ibanez, UK), Martin Taylor, Michel Sadanowsky και άλλους.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε αρκετές συναυλίες ως σολίστας, αλλά συμμετείχε και σε μουσικά σχήματα παίζοντας ηλεκτρική, φλαμένκο ή κλασική κιθάρα στην Κύπρο, Αγγλία, Ουγγαρία, Ισπανία και Ελλάδα. Έχει κάνει διάφορες εμφανίσεις στην τηλεόραση όπως και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο Κωνσταντίνος είναι καθηγητής για μαθήματα κιθάρας και μουσικής όπως και μέλος του συνδέσμου κιθάρας Κύπρου. Έχει διδάξει ηλεκτρική κιθάρα, κλασική κιθάρα, ακουστική κιθάρα και φλαμένκο κιθάρα σε γνωστές σχολές μουσικής στην Αγγλία και ωδεία της Κύπρου όπως: Yamaha Music Schools, Progress Music Academy, Lichfield Cathedral School σε μαθητές όλων των ηλικιών από 5-60 χρονών.

Από τις αρχές του 2012 ο Κωνσταντίνος έχει επιστρέψει στην Κύπρο και έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Λευκωσία όπου βρίσκεται και η μουσική σχολή του (Lyras Music School).